24 Haziran seçimleri ve partiler

CHP
1. Seçimin esas kaybedeni CHP yönetimi oldu. Vatan Partisi’nin ittifak teklifini reddeden ve PKK’yı Meclise taşımayı tercih eden CHP, Milletten gereken cevabı almış bulunuyor.
Millet, verdiği oyla Vatan sorununu en önemli sorun olarak gördüğünü gösterdi. Teröre karşı mücadele eden AKP ile terör örgütü ile ittifak yapan CHP arasında bir tercih yaptı. Diğer sorunları ikinci planda gördüğünü gösterdi. Seçmen, “Önce Vatan Sonra Ekmek” dedi.
CHP intihar etti. Ekmeleddin vakasından sonra bu sefer de PKK ile işbirliği yaparak Tayyip Erdoğan’ı bir kez daha Cumhurbaşkanı yapmış oldu.
Krizin derinleşeceği herkesin ortak görüşü… Ama asıl krizi CHP’nin yaşayacağını söyleyebiliriz. 24 Haziran seçimleri, Y-CHP ile AKP’ye muhalefet yapılamayacağını bir kez daha kanıtladı.

İyi Parti
2. Seçimin ikinci kaybedeni İyi Parti’dir.  Alınan sonuç, bu Parti’nin Türkiye siyasetinde yerinin olmadığını gösterdi. İyi Parti, çok büyük ihtimalle tarihimizde çokça bulunan “Tek Seçimlik Parti”ler arasındaki yerini alacaktır.
CHP üzerinden HDP ile yapılan ittifak, MHP’den kopan seçmeni yeniden MHP’ye çevirdi. İyi Parti, AKP karşıtı olan ve Meclisteki mevcut Partilerden umudunu kesen, “Acaba yeni bir Parti ile AKP iktidarından kurtulabilir miyiz?” diye düşünen seçmen kitlesinin beyhude bir arayışı olmuştur.
Önümüzdeki dönemde İyi Parti’yi de CHP gibi iç çatışma ve dağılma bekliyor.

HDP
3. Kürt seçmenin HDP’den kopuşu devam etmektedir. Doğu ve Güneydoğu illerinin hemen hepsinde HDP oy kaybetti. HDP, Doğu’da kaybettiğinden çok daha fazlasını Batı’da CHP’nin desteği ile kazandı. Tayyip düşmanlığı ile gözü kararmış olan CHP seçmeni, HDP’ye barajı aştırdı.
Barajı aşması HDP’nin zaferi, başarısı olarak görülmemelidir. Etnik ayrışma ve çatışma zemininde örgütlenmenin zemini giderek yok olmaktadır. PKK hendeklere gömüldü. Bu gerçek, PKK sayesinde siyaset sahnesinde olanlar açısından zeminin kaydığı anlamına geliyor.
HDP’nin gerçek oyu bugün için yüzde 5’ler civarındadır. Ankara’nın Şam ile el sıkışmasına bağlı olarak bu oran hızla yüzde 2 -3’lere düşecektir. Bu kaçınılmazdır.
Türkiye’de ABD ve Batı’ya dayanarak siyaset yapmanın geleceği yoktur.

MHP 
4. MHP, beklentilerin üzerinde oy alarak seçimden çıktı. İyi Parti’nin HDPKK ile dolaylı ittifakının yanı sıra iktidarda olmanın avantajlarını sonuna kadar kullandı. İktidarda olmak, her zaman bir Parti açısından taraftarlarına iş bulmak, tayin ve atama olanaklarını elde bulundurmak ve yandaşlara ihalelerden pay vermek anlamına gelir.
MHP bütün bu avantajları kullandı ve seçimden başarıyla çıkan Parti oldu.

AKP
5. Seçim sonuçları, Türkiye’nin AKP açısından yönetilemez bir ülke olduğunu bir kez daha gösterdi. Milletvekili seçimlerinde Meclis çoğunluğunu kaybeden AKP, MHP’ye muhtaç duruma düştü.
Cumhuriyet tarihinin en ağır ekonomik krizine girmiş durumdayız. Krize çözüm konusunda AKP’nin hiçbir programı yok.
Dış politikada tutarlı olmayan, güven vermeyen tavırlar, Suriye’deki PKK varlığı konusunda derhal atılması gereken adımları engelliyor.
Türkiye’ye yönelik tehdidin arkasındaki ABD ile birlikte hareket edilerek bölücü tehdide çözüm bulunamaz.
Öte yandan milletin yarısını diğer yarısının karşısına koyarak iktidar olma stratejisi izlemek, aynı zamanda AKP’nin en büyük açmazıdır. Bugün kendini dayatan bölünme değil, birliktir.
Yalnız başına Meclis çoğunluğunu çok rahat elde bulundururken ve Başkanlık yetkilerini istediği gibi kullanıyorken Türkiye’yi yönetemeyen AKP, şimdi Meclis çoğunluğunu kaybettiği ve sorunların daha da ağırlaştığı koşullarda Türkiye’yi hiç yönetemez.

Vatan Partisi
6. Vatan Partisi, tarihinin en ağır medya sansürü ve psikolojik savaş saldırısı altında bir seçim kampanyası yürüttü. Halkın, Cumhur ve Millet ittifakları arasında kutuplaştırıldığı ortamda ve yüzde 10 barajının varlığı koşullarında oy almak aslanın ağzından lokma almak gibiydi.
Bütün bu olumsuz koşullar içinde Vatan Partisi bütün gücüyle çalıştı. Sistem dışı seçenek olarak göreve hazır olduğunu bütün millete gösterdi.
Vatan Partisi’nin öngörüleri bir kez daha doğrulandı. Şimdi Türkiye, önündeki büyük tarihi karara bir adım daha yaklaşmıştır.
Vatan Partisi, AKP’nin ve Atlantik Sisteminin biricik alternatifidir. Ekonomik krize karşı üretim ekonomisini, ABD destekli teröre karşı komşularımızla birliği ve Avrasya seçeneğini, parasız eğitim ve parasız sağlığı, laik, demokratik, bilimsel eğitimi, bütün milletimizin emperyalizme ve Ortaçağ karanlığına karşı sımsıkı birliğini savunan programıyla Vatan Partisi Türkiye’nin önündeki biricik seçenektir.
Vatan Partisi şimdi eksikliklerini gidererek, seçim kampanyasından gerekli dersleri çıkararak önümüze bakacaktır.
Türkiye, AKP iktidarıyla yeniden bir dört yıl gitmeyecektir.

25 Haziran 2018