Bir derviş, bir çelebi (Ali Taş)

Son 10 gündür deprem bütün dünyamızı altüst etti. Türkiye’nin neresinde yaşarsak yaşayalım, depremin bütün etkilerini iliklerimize kadar hissettik. Belki enkaz altında değildik, belki evsiz kalmamıştık ama bütün bir ülke olarak bir enkazın altında kaldık ve kendimize gelmemiz uzun zaman alacak.

Diğer yandan, deprem yetmezmiş gibi çok can yakan iki acı haberle sarsıldık.

Birincisi; Sosyalist Cumhuriyet Partisi Genel Başkanı, Mehmet Bedri Gültekin.

Mehmet Bedri Gültekin, Anadolu’nun derviş geleneğinin belki de son temsilcisiydi. 50 yıldır içinde bulunduğu bağımsızlık, devrim ve sosyalizm mücadelesinden bir an olsun sapmamış, anlık koşullara göre doğrularından ödün vermemiş, bu uğurda 50 yıldır örgütlü olduğu Vatan Partisi’nden ayrılmayı göz almış ve yeni bir örgüt, yeni bir karargah kurmak için kolları sıvamış birisi.

Deprem anından itibaren, hayatını kaybettiği düne kadar karış karış bölgeyi gezmiş, bir yandan tanık olduğu manzaranın acısını içinde hissederken, diğer yandan tekmil milletin yaraları sarmak için nasıl seferber olduğunu görünce, tanık olduğu diğergamlık umudunu tazelemiş, 50 yıldır bu halka güvenmekle ne kadar haklı olduğunu görmüştü.

Vatan Partisi’nden ayrıldıktan sonra arkadaşları ile birlikte Sosyalist Cumhuriyet Partisi’ni kurup, 2023 seçimlerine hazır hale getirmişti.

Bu ülke, bu topraklar Mehmet Bedri Gültekin gibi dervişan ruhlu, ‘Çul yanmasın, Sefil Selimi yansın’ diyenlerin ülkesi. Onlar ile bu topraklar her daim daha bir zengin, daha bir bilge oluyor.

(…)

Ali Taş, 15 Şubat 2023